Hogyan kezeljük a törött kompakt fénycsövet?

Publikálva: 2017. január 20.

Mit csináljunk, ha eltörik otthon vagy az irodában a kompakt fénycső? Az alábbi cikk ehhez ad útmutatást.

Napjainkban egyre több háztartásban megtalálhatóak az ún. kompakt fénycsövek (angolul compact fluorescent lamp, CFL). A CFL-ek energiatakarékos izzók, és rendkívül sokféle formában, méretben, és színhőmérsékletben kaphatóak.

A kompakt fénycsövek kis mennyiségben higanyt tartalmaznak. A termékekben megengedett higany mennyiséget az egyes veszélyes anyagok elektromos és elektronikus berendezésekben való alkalmazásának korlátozásáról szóló 2011/65/EU (ún. RoHS) irányelv szabályozza. Ez alapján a háztartásokban leggyakrabban használt, általános világítási célra szolgáló, legalább 30 W, de 50 W alatti teljesítményű fénycső esetén a megengedett higany-mennyiség égőnként 3,5 mg.

Ha a fénycső használat közben eltörik, akkor a törött fénycső veszélyes hulladéknak minősül, ezért az eltakarítása során megfelelő módon kell eljárni a környezet- és emberi egészség védelme érdekében.

Az alábbi lépéseket ajánlott végrehajtani:

A helyiség (pl. szoba) ablakát ki kell nyitni, az ajtaját be kell zárni, és a helyiséget jól át kell szellőztetni. 

A ventillátort és légkondicionálót néhány órára le kell kapcsolni.

A szobát mindenkinek el kell hagynia (beleértve a háziállatokat is). 20-30 percig ne menjünk vissza a szobába, különösen akkor, ha a fénycső meleg állapotában tört szét.

Ezután a törött lámpa részeit szedjük össze egy kartonlappal vagy valamilyen merev tárggyal (pl. újságpapír), és a törött izzó környezetét nedves ronggyal vagy törlőkendővel tisztítsuk meg. Olyan rongyot használjunk, amit nem sajnálunk kidobni. Az üvegszilánkok felszedésére szükség szerint jól használható valamilyen ragasztószalag is. 

A lámpa törmelékeit és a takarításra használt papírt/rongyot/ragasztószalagot tegyük bele egy üvegbe és zárjuk le, majd címkézzük fel és írjuk rá, hogy mi van benne. 

Ne használjunk porszívót a takarításhoz! Amennyiben valamilyen okból elkerülhetetlen a porszívó használata, akkor nyissuk ki az ablakot, zárjuk be a szobaajtót, a takarítás befejeztével azonnal távolítsuk el a porzsákot a készülékből és tegyük lezárható műanyag zacskóba.

Az üveget vagy műanyag zacskót helyezzük el kültéri helyiségben, ahol sem gyerekek, sem háziállatok nem férnek hozzá. Ne tároljuk a lakásban (ez különösen igaz a műanyag zacskó használata esetében)!

A takarítás után alaposan mossunk kezet szappannal és vízzel.

A lezárt üveget/műanyag zacskót mielőbb adjuk le egy erre kijelölt gyűjtőhelyen. Tilos a háztartási szemétbe dobni, mivel veszélyes hulladéknak minősül!

A különböző hulladék fénycsövek és világítótestek leadhatóak többek között az FKF által működtetett hulladékudvarokban. A hulladékudvarok listája és elérhetősége megtalálható az FKF honlapján az alábbi linken: http://www.fkf.hu/portal/page/portal/fkfzrt/hulladekkez/szelektiv_gyujtes/hulladekudvar

Az elektromos és elektronikus berendezésekkel kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről bővebb információ a 197/2014. (VIII. 1.) Korm. rendeletben található.

Menü

Vegyi anyagok

Navigáció