Fókuszban a gyermekbiztos csomagolások

Publikálva: 2015. június 22.

15 tagállam felügyelői ellenőrzik a jövőben a fogyasztók által használt veszélyes anyagokat és keverékeket tartalmazó csomagolásokat.

Az ellenőrzéseket 2015 júliusától végzik majd, a fókuszban a fogyasztói célra szánt veszélyes anyagokat és keverékeket tartalmazó termékek lesznek, melyeknek rendelkezniük kell  gyermekbiztos zárral.  Tipikusan ilyen termékek az öngyújtó folyadékok, fertőtlenítőszerek, takarító- és mosószerek és a lefolyó tisztítók.
A gyerekbiztos zárak mellett az ellenőrök az egész csomagolást is ellenőrizni fogják: nem lehet félrevezető annak érdekében, hogy a vásárlók ne keverjék össze például élelmiszerekkel, állateledellel, gyógyszerekkel, vagy kozmetikai szerekkel.  A tapintható veszélyfigyelmeztetéseket szintén fel kell tüntetni.

A felügyelők vizsgálni fogják a továbbfelhasználókat, különösen a gyártókat, az újraimpotőröket, újratöltőket, újracsomagolókat, akik a keverékekkel ellátják a lakosságot, valamint a keverékek importőreit. A terjesztőket, beleértve a kiskereskedőket is, szintén megcélozzák a vizsgálatokkal, mivel ők a fő értékesítők a lakosság felé. Az anyagok gyártóit szintén ellenőrizni fogják azokban az esetekben, amikor egyértelmű, hogy olyan termékeket értékesítenek, amik a lakossághoz kerülnek.

A gyerekbiztos zárak használatának követelményei megtalálhatóak az ún. Veszélyes Készítmény Irányelvben, illetve az Osztályozásról, Címkézésről és Csomagolásról (CLP) szóló Rendeletben is. A gyerekbiztos csomagolást úgy definiálják, hogy ezt „a gyermekeknek nehéz kinyitnia (vagyis a belső tartalomhoz hozzáférnie), ugyanakkor lehetővé teszi a megfelelő használatot a felnőttek számára”.

A gyerekbiztos zár, az egyértelmű csomagolás és tapintható figyelmeztetések követelményei kiegészítik egymást. Céljuk, hogy fejlesszék a fogyasztók biztonságát, különös tekintettel a gyermekekre.

Ez a Fórum (az Európai Vegyianyag-ügynökség végrehajtással kapcsolatos információcseréért felelős szerve) első olyan projektje, ahol a hangsúlyt a specifikus csomagolási követelményeknek való megfelelésre helyezik.  A projektről készült jelentést 2016 júniusában teszik majd nyilvánossá.

Menü

Vegyi anyagok

Navigáció