A fogyasztói tudatosság növelése a vegyi anyagok biztonságosabb használata érdekében

Publikálva: 2014. augusztus 27.


Számtalan vegyi anyaggal találkozunk életünk során, ezért fontos, hogy tisztában legyünk biztonságos használatukkal.

Az ECHA (Európai Vegyianyag-ügynökség) honlapján található „Vegyi anyagok az életünkben” fejezet ehhez nyújt érdekes és hasznos információt, de a nemzeti és európai szervezetek is adnak tanácsot. Az ECHA hírlevele két folyó projektet mutat be, melyet a Dán Környezetvédelmi Ügynökség és a Finn Biztonsági és Vegyianyag-ügynökség hajt végre.

Gondolkozz, mielőtt biocidokat használsz – dán példa

2013-ban a biocid[1] termékekről szóló rendelet (BPR – Biocidal Product Regulation) bevezetésével egyidejűleg a dán Környezetvédelmi Minisztérium egy kommunikációs stratégiát dolgozott ki a biocidokra. 2014 tavaszán kampányt indítottak, hogy javítsák a fogyasztók tudatosságát a biocidokkal szemben. Az ECHA felkereste Sonja Canger-t, a dán Környezetvédelmi Ügynökség vezetőjét, hogy többet tudjon meg a kampányról, melynek címe: „Gondolkozz!...mielőtt olyan mindennapi termékeket használsz, melyek mérget tartalmaznak”.

A dán Környezetvédelmi Ügynökség 1007 fogyasztó között végzett kérdőíves felmérést. A közvélemény-kutatás szerint sokan nem fordítanak elegendő figyelmet a biocidokra. A kampány éppen ezért közvetlenül a fogyasztókat szólítja meg. „A BPR hatályba lépése lehetőséget biztosított számunkra, hogy felmérjük, a dán közvélemény mennyire van tudatában a biocidok kockázatainak és a velük kapcsolatos jogszabályoknak” - mondta Ms. Canger.

A válaszadók 9 %-a tudta csupán megmondani, mi is a biocid. Továbbá a megkérdezettek 77 %-a nem tudta, hogy a biocidok károsak lehetnek a környezetre, vagy az emberi egészségre, ha nem megfelelően használják őket.

Annak érdekében, hogy növeljék a fogyasztói ismereteket, készítettek egy videóklipet; egy weboldalt; egy alkalmazást okostelefonra, tabletre és számítógépekre. A kampány internetes oldalán részletes információk találhatók a biocidok biztonságos használatáról és felelősségteljes ártalmatlanításáról.

A kampány arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy gondolkodjanak, mielőtt biocidokat használnának. Továbbá körültekintően tájékoztatja a fogyasztókat, miként kerülhetik el a túlzott és felesleges vegyszerhasználatot.

Biztonságosabb otthonok a gyerekek számára – finn példa

A finn Veszélyes Vegyi Anyagok Nemzeti Kommunikációs (Finnish National Communications Plan for Dangerous Chemicals) 2014-2020 tervet idén év elején fogadták el. A Finn Biztonsági és Vegyianyag-ügynökség egy elsősorban kisgyermekes családoknak szóló útmutatót készített áprilisban „A Safe Home for a Child” (Biztonságos Otthon a gyermekeknek) címmel, melynek angol nyelvű változatát nemrégiben adták ki. Az ECHA felkereste Esa Nikunen-t a Tukes-i Chemical Products Surveillance Department (Vegyi Termékek Felügyeleti Osztály) vezetőjét, hogy megtudja, milyen terveik vannak a jövőre nézve:

„Az egyik legfontosabb célcsoport a kisgyermekes családok. Célunk, hogy biztonságosabbá tegyük a gyerekek életét, azáltal, hogy felhívjuk szüleik figyelmét a veszélyre. A szülők felelőssége, hogy gyermekük biztonságos környezetben éljen, és a szülők feladata, hogy megismerkedjenek a termékek címkézésével, illetve a helyes használatával.” mondta Mr. Nikunen.

Az útmutató célja, hogy a szülők időben felmérhessék a kockázatokat. Tárgyalja azon termékek biztonságát, melyekkel a gyermek a mindennapok során érintkezik, így kitér az ágy, ruházat, ételek, játékok veszélyes vegyi anyagaira, a szabadtéri tevékenységek során előforduló vegyi anyagokra. Gyakorlati tippeket ad a szülőknek, hogyan csökkentsék gyermekük kitettségét, valamint vizsgál olyan termékeket is, melyeket a háztartásban használnak és például a kertben, garázsban, vagy házban tárolnak és veszélyt jelenthetnek a gyermekek számára.

Ezek a mindennapi termékek veszélyesek lehetnek akkor is, ha nem megfelelően alkalmazzák vagy nem megfelelően használják őket, így a fogyasztókban tudatosítanunk kell, hogy léteznek olyan megoldások, melyekkel csökkenthetik a családjaikra veszélyt jelentő kockázatot. „A fogyasztónak először mérlegelni kell, és csak akkor megvásárolni a terméket, ha valóban szükség van rá. A címkét és a használati utasítást el kell olvasni, hogy megfelelően informálva legyen és követni kell az utasításokat. Csak annyit szabad használni a termékből, amennyi tényleg szükséges és a vegyi anyagot biztonságosan, a gyermekektől elzárva kell tartani” – összegezte Mr.

[1] biocidok közé tartoznak pl. a fertőtlenítőszerek, tartósítószerek, bevonatvédő szerek, faanyagvédő szerek; kártevők elleni védekezésre használt szerek (pl. rágcsálóirtók, rovarirtók); algásodásgátló szerek, stb.

Definíció a 528/2012/EU rendelet szerint

Menü

Vegyi anyagok

Navigáció